2mv zoekt mensen! 
Bekijk de vacature composiet verwerker

Met composiet een breed scala aan mogelijkheden

en een gemiddelde levensduur van vijftig jaar

Composiet: Lichtgewicht & krachtig


Als vormvrijheid, corrosiebestendigheid, gewicht en stijfheid belangrijke eisen zijn, dan is composiet het juiste product.

Wat is composiet en wat zijn de voordelen van composieten?
Een composiet is een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Een belangrijk bestandsdeel van het composiet is de hars. Deze hars wordt ook wel de matrix genoemd en is meestal een kunststof. Naast de matrix bestaat composiet uit versterkingsmateriaal.

De hars zorgt voor de vormgeving van het composiet en zorgt er daarnaast voor dat het versterkingsmateriaal bij elkaar wordt gehouden. De hars is een binder die ook voor het overbrengen van schuifspanningen en drukkrachten een belangrijk onderdeel van het composiet is. Het versterkingsmateriaal van het composiet bestaat uit weefsels en/of vezels. Deze wapening zorgt voor een stevige structuur waardoor het composiet daadwerkelijk sterk is. Dit komt doordat de vezels er voor zorgen dat de trekkrachten worden overgebracht. Naast het versterkingsmateriaal en de hars bestaat een composiet uit vulmiddelen. 

Bekende vezels die in composieten verwerkt worden zijn glasvezel,aramide (twaron en kevlar), koolstofvezel (carbon) en recent ook nanotubes. Daarnaast worden ook natuurlijke vezels als vlas of hennep in composieten toegepast. 

Voordelen op een rij:

 • grote vormvrijheid
  relatief eenvoudig zijn zeer complex vormgegeven producten  te produceren.
 • hoge specifieke stijfheid en sterkte
  zeer hoge sterkte bij een laag gewicht,  kan aanhoudende wisselende belasting aan zonder dat materiaalmoeheid toetreedt.
 • hoge isolatiewaarde
 • weer/water bestendig 
  materiaal corrodeert niet (roest niet), neemt geen vocht op
 • bestendig tegen zuren, chemicaliën
 • uitstekende brandvertragende en hitte bestendige eigenschappen

Een ander belangrijk aspect is dat je met een gemiddelde levensduur van vijftig jaar composiet met recht duurzaam kunt noemen.

Lange levensduur en weinig onderhoud
Composieten hebben de eigenschap dat ze bestand zijn tegen een grote variatie aan milieus en belastingen. Ze garanderen daardoor in veel toepassingen een hoge levensduur en vergen weinig onderhoud. Bekende voorbeelden zijn composiet patrouilleboten en mijnenvegers die al sinds de jaren ‘60 en ‘70 in gebruik zijn met relatief weinig onderhoud.

Brandstofbesparing en reductie CO2-uitstoot
Diverse studies aan voertuigen, vliegtuigen en boten laten zien, dat het voor het milieu gunstiger is composiet te gebruiken dan staal of aluminium. Hetzelfde geldt voor treinen, bussen en metro’s. Door de grote vormvrijheid, de stijfheid en sterkte is het mogelijk aerodynamisch vormgegeven lichtgewicht voertuigen te fabriceren, waarmee aanzienlijk brandstof kan worden bespaard en CO2-uitstoot kan worden verminderd. Naarmate de transportkilometers toenemen, is het duurzamer om te kiezen voor composiet.